Waarom is koningsdag in de Amstefdamse binnenstad zo verschrikkelijk?

 

Het is inmiddels een cliché: bewoners van de binnenstad van Amsterdam gaan de stad uit met koningsdag. De herrie, de massaliteit maar vooral de monocultuur van de festiviteiten zorgen dat ook wij de laatste jaren de buurt verlaten rond eind april.

Dit jaar liep het door omstandigheden anders. We brachten koningsdag door in de Jordaan waar we al 40 jaar wonen. Dat viel niet mee. In de loop van de ochtend worden de geluidssystemen aangezet. Vanaf ons balkon zien we een stroom dronken feestvierders. Twee jongens trappen iets verderop geparkeerde fietsen in elkaar. De pizzabakker om de hoek doet blijkbaar goede zaken: overal liggen dozen. 

We gaan op bezoek bij een vriend, in de naastgelegen 19de-eeuwse buurt. Er lopen wat in oranje gehulde toeristen, kennelijk op weg naar de Jordaan. Het parkje dat door de gemeente als Kindervlooienmarkt is aangewezen is uitgestorven.

Terug in de Jordaan is de mensenmassa inmiddels aangezwollen. Op weg naar huis (10 minuten) spotten we 3 wildplassers, nog geen 100 meter van de enorme waarschuwingsborden die wildplassers informeren over de hoogte van de boete. We wurmen ons door een hossende menigte om ons huis te bereiken. 

Weer thuis is het volume van de muziek zo toegenomen dat het met dichte ramen onmogelijk is om een gesprek te voeren. We wachten, in de slaapkamer aan de achterkant, tot het afgelopen is. 

We zitten nu met een paar vragen: 

1. Waarom is koningsdag voor de meeste binnenstadbewoners zo vreselijk dat ze ieder jaar wegtrekken?

2. Waarom is er in onze inclusieve stad alleen plaats voor feestvierders die van veel drinken en harde muziek houden?

3. Wie is er verantwoordelijk als het fout loopt? Wij ervaren de binnenstad met koningsdag als gevaarlijk. In geval van een calamiteit kan een clusterfuck niet uitblijven: hulpdiensten kunnen nergens bij, mensen vertrappen elkaar als er paniek uitbreekt. Moet er een echte ramp gebeuren om de gemeente wakker te schudden?

4. De belangrijkste vraag is: waarom is koningsdag in Amsterdam uitbesteed aan de horeca en de commercie? Waarom kan er in de rest van Nederland wel op een gezellige manier feest gevierd worden en in onze binnenstad niet?

Het wordt tijd dat Amsterdam echte keuzes maakt. De doelgroep die nu in de binnenstad feest viert kan net zo goed, beter zelfs, op een groot festivalterrein haar lusten botvieren. Kinderen (koningsdag is traditioneel vooral een kinderfeest), ouderen, rolstoelers etc. etc. zijn op het moment één dag per jaar niet welkom in de stad waar ze wel wonen, erger, het is onveilig om er rond te lopen. Koningsdag wordt ons voorgeschoteld als een feest van verbroedering. Waarom worden bewoners van de Amsterdamse binnenstad daarvan uitgesloten?  

Ine Poppe

Stichting Katrijn

bewonersplatform Westelijke Binnenstad Amsterdam 

Katrijn helpt de Jordaan de donkere dagen door

 

 

Op 10 januari wordt de Katrijn award uitgereikt aan de vuilnismannen van de binnenstad.

Zaterdag  13 januari 17:00 - 20:00 Nieuwjaarsborrel met de Hindoestaanse Jordaanzanger Kabier Noor Mohamed.

Dinsdag 16 januari 11:00 – 12:30 inloopspreekuur: Spuug je gal- klaaguur met kunst, koffie en cake

Dinsdag 23 januari 11:00 – 12:30 inloopspreekuur:  Spuug je gal- klaaguur met kunst, koffie en cake        

Zondag  28 januari 17:00 – 19:00 uur Finissage van de SALON

 

Alles gratis toegankelijk. 

adres: What Art Can Do, Tweede Tuindwarsstraat 4