Wat wil Stichting Katrijn?

 Wie in de binnenstad van Amsterdam woont is wel wat gewend. En helemaal in onze buurt. De Jordaan  heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld van volkswijk tot welvarende buurt. In de jaren '80 en '90 zijn de gaten die voor, in en na de oorlog werden geslagen gevuld met gedifferentieerde woningbouw. Afgezien van koopwoningen werden sociale appartementen gerealiseerd. Veel bewoners die daarin terecht kwamen wonen er nog en geen wonder: het zijn prettige, relatief goed gebouwde flats in een prachtige buurt.

Dat de buurt mooi is, dat hebben inmiddels meer mensen in de gaten. De Jordaan is een geliefde plek voor de zogenaamde 'expats' die in dienst zijn van grote techbedrijven die Nederland met het gunstige belastingklimaat heeft aangelokt. Daarnaast groeit het toerisme hard en is de Jordaan een van de buurten die, samen met het Wallengebied, het meest last hebben van de gevolgen ervan. De buurt is vergeven van Airbnb en gelijksoortige vakantieverhuur. Dat zorgt voor een hoop overlast en ergernis. Er zijn mensen die vrijwel dagelijks nieuwe buren hebben die vooral feest komen vieren. De resten worden soms nog wel in een vuilniszak buiten gezet maar wel op de verkeerde dag. 

Maar er zijn grieven die verder gaan dan een verkeerd geplaatste vuilniszak. Zo wordt er veel en lang verbouwd in de buurt. Waar in de jaren '80 gebouwd werd voor een gevarieerde doelgroep, is er nu sprake van een wildgroei aan 'verhokking': woningen worden opgesplitst om ze zo duur mogelijk te verhuren. Ook worden er verdiepingen bijgebouwd door huisjes te onderkelderen. Al die bouwactiviteit zorgt voor een hoop overlast. Wie thuis moet vergaderen voor zijn werk en sinds Corona zijn dat er veel, kan soms de Zoom-meeting niet volgen door het lawaai van de betonmolens, zaagmachines of sloophamers. 

Maar zoals gezegd: wie in de binnenstad woont moet daar wat voor over hebben. Het probleem is echter dat er steeds minder mensen in de binnenstad kúnnen wonen. Voor starters is de binnenstad te duur. Jonge mensen met een bescheiden budget die geboren en getogen zijn in de Jordaan trekken weg. Ervoor in de plaats komen voornoemde kapitaalkrachtige, eenvormige nieuwkomers: een monocultuur waarin er steeds minder plaats is voor normale, modale bewoners. Winkels met een 'gewoon' aanbod verdwijnen ten behoeve van horeca die zich op de toerist en expat richt. De sociale cohesie verslechtert: steeds meer oude bewoners kiezen eieren voor hun geld en gaan de buurt uit, op zoek naar rust en een betaalbaar leven.

Dit is de website van Stichting Katrijn,  een groep mensen uit de Amsterdamse Jordaan die meer evenwicht wil brengen in de verhouding tussen het massatoerisme en de bewoners van de Jordaan. Meer informatie op deze website. Stichting Katrijn heeft ANBI status en staat ingeschreven bij KvK.